Wat is nu de perfecte WordPress-theme?

Wat is nu de perfecte WordPress-theme? ~ iCyberChic.com
Uit eigen collectie

Tot jouw grote verbazing (nee, echt?) ben ik eigenlijk nooit content met de lay-out van een WordPress-theme. En dat is een understatement. Er zijn natuurlijk veel factoren die maken dat het juist ook voor de lezer plezant is. Als dan blijkt dat veel concullega’s je blog via RSS feed lezen, dan ben je werkelijk voor joker bezig geweest (hahaha), maar hee, het houdt me van de straat.

Ik heb hieronder een aantal absoluut favoriete theme-onderdelen neergezet:

 1. Fixed header

  Een fixed header is een header die niet verdwijnt als je naar onderen scrollt. De perfecte header is dan ook voorzien van je logo, menu en een zoekicon, en liefst ook je Social Media icoontjes.
 2. FontAwesome-icoontjes voor Social Media

  Je kent ze wel, die icoontjes die vóór de datum, auteur, reacties, etc. staan. In sommige themes staat zelfs het aantal minuten dat het je vergt om deze blogpost te lezen. Grote klasse.
 3. De font-size graag niet al te klein

  Je ziet ze wel, die blogs waarbij je een vergrootglas nodig hebt. Voor het menu en de content zijn (met het oog op responsive (redactie: geschikt voor desktop, tablet & smartphone)) minstens een font-size van 16 pixels benodigd. Dat oogt ook duidelijker.
 4. Rust, reinheid en regelmaat

  Waar je in de rest van je leven ook die R’en zo dringend nodig hebt, geldt dat ook voor je WordPress-theme. Het mag best een cleane en minimalistische uitstraling hebben, maar niet zodanig dat je lezer direct na het lezen van je nieuwste blogpost je site wegklikt.
 5. Geen standaard afbeelding

  Als je geen afbeelding wil gebruiken, dan moet er niet een placeholder voor in de plaats komen. Ik vind het sowieso jammer, dat er te veel nadruk wordt gelegd op uitgelichte dan wel overige afbeeldingen binnen de meeste huidige WordPress-themes. Maar ja, het oog wil ook wat.
 6. Onderschrift (caption) uitgelichte afbeeldingen

  Daarmee bedoel ik dat je de naam van de fotograaf van je afbeelding kunt laten weergeven als je maar het ‘Onderschrift’ van de afbeelding in WordPress – nadat je Media uploadt – toevoegt. Ik zit hier bij vrijwel elke theme mee te wroeten. Toch leuk als een theme producent daarin met je meedenkt.
 7. Voor (alle overige) pagina’s andere widget-secties

  Bij sommige themes zijn voor Home, Page, Post en Archief aparte widget-secties ingedeeld. Ook dat is top! Al kun je natuurlijk altijd als de noodzaak hoog is de plugin Custom Sidebars inzetten. Deze theme voegt diverse eigen widgets toe. En bij deze theme worden enkele plugins geadviseerd, maar (opnieuw: hoera!) niet verplicht.
 8. Niet te veel nadruk op administratieve zaken

  Wie interesseert het werkelijk in welke categorie jij je blog indeelt, of welke tags je toebedeelt aan deze blogpost? Eigenlijk wil ik dat soort zaken helemaal niet weten. Al is dat dan weer wel goed voor de SEO.
 9. Weergave van blockquotes

  Standaard wordt dat (meestal) weergegeven, in WordPress-themes, door middel van een linkerkantlijn. Terwijl ik juist graag weer een icoon quote-open en quote-close er omheen zou willen zien verschijnen.
 10. Gemak van een child theme

  Vaak lukt het me om door middel van een kinder theme (child theme) het theme en de uitstraling geheel naar wens aan te passen. Daar heb ik niet alleen veel van geleerd, ik ben nu ook beter in staat PHP-snippets te snappen en toe te passen.

That’s all folks

Natuurlijk moest ik eigenlijk mijn eigen WordPress-theme ontwikkelen, en dat heb ik ook al vaak gedaan. Die hanteer ik dan een poosje, totdat ik de volgende mooiere theme vind, die ik vervolgens ook weer aanpas naar eigen wens. Het is en blijft een mooi systeem, dat WordPress, al mocht ik willen dat het onderdeel Weergave nog verder werd uitgebreid, waardoor je niet meer van FTP gebruik hoeft te maken en alle child themes intern zijn te verwerken. Wat denk jij?