Vergeet-me-nietjes: over logins en wachtwoorden

Vergeet-me-nietjes: over logins en wachtwoorden ~ iCyberChic.com

Soms gruwel ik als webdesigner. Dan krijg ik weer eens de vraag van iemand of ik wellicht zijn of haar logins nog heb, of erger: of ik even een wachtwoord kan resetten. Dat gebeurt tot mijn immer groeiende verbazing overigens vrij vaak en natuurlijk altijd als ik zelf enigszins ver verwijderd ben van mijn magic box.

Tip: gebruik een wachtwoord manager

Daar heb ik zelf al jaren geleden iets op gevonden, ik gebruik een wachtwoordmanager. Dan hoef je maar één hoofdwachtwoord te onthouden om toegang toe te krijgen in je toch al drukke hoofd. Liefst zou ik een wachtwoordmanager willen die van géén gebruik maakt van cloud-opslag, maar hé, als het niet anders kan, dan is het toch wel verdraaide handig als dat hele handeltje ook synchroniseert met mijn tablet en/of smartphone.

Met de technieken van tegenwoordig zijn er wachtwoordmanagers die zelfs in je browser een extensie instellen. Dan krijg je, zodra je wilt inloggen, een popup-venster voor je neus met die superhandige vraag of je wellicht je inlogdata wilt opslaan voor de volgende keer.

Gemanaged

Vanzelfsprekend zijn er grandioze verschillen in de diverse beschikbare password managers. Met name in beschikbare functies, gebruiksvriendelijkheid en encryptie.

Wil je een gratis versie die louter lokaal werkt, maar toch ook kan synchroniseren met bijvoorbeeld Dropbox, dan adviseer ik KeePass. Voor de overige talloze applicaties kan ik bijvoorbeeld ook 1Password, Dashlane en LastPass aanraden.

Lokaal vernuft

Natuurlijk heb je ook van die mensen die zelfstandig een tekstbestand opzetten en daar netjes hun logins en wachtwoorden opslaan. Dit vergt wel van je dat je graag orde op zaken stelt en vraagt ook om wat regelmatig terugkerende efficiëntie. Sommigen gebruiken daarvoor zelfs Excel als database.

Wachtwoorden bedenken

Wees ook uiterst creatief in het bedenken van een wachtwoord. Want jouw buurman weet gerust nog wel dat je ooit in die Ferrari reed. En de geboortedata van je kids zijn ook niet moeilijk te achterhalen. Gebruik afwisselend leestekens, cijfers en letters. En als je die wachtwoordmanager eenmaal gebruikt, heeft die vaak ook een suggestie voor een slimme toegang.

De tijd dat je bij voorbaat zelfs het wachtwoord van je voordeur kwijt kon raken, is helaas definitief voorbij.

Deze blog verscheen tezelfdertijd op hoevrouwendenken.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *